Barbara Meurs: Winnaar De Maere Prijs 2023

Barbara lijkt geboren als “ Textiel vrouw ‘’. Vanaf haar vierde wilde ze altijd al iets met textiel doen. Heerlijk om mode / stoffen in de hand vast te houden.

Geboren en getogen in Driebergen. Ze wist dat ze een praktische opleiding wilde gaan doen en daarom was de HAVO noodzakelijk. Daarna was het echter zoeken wat. Ze keek naar AMFI in Amsterdam, maar dat was alleen mode. TMO ( Doorn ) was in de buurt, maar daar lag de nadruk op marketing en management. Ze mocht vanuit de middelbare school een bedrijf kiezen voor een snuffel stage, en dat werd ETP ( Emergo Textile Projects – Duurzame Bedrijfskleding ) in Driebergen. Het was daar dat iemand haar op Saxion en de opleiding Fashion & Textile Technology opmerkzaam maakte. In het begin op en neer per trein. Hoewel je dan wel extra (reis) tijd hebt om te studeren, bleek dat toch niet echt werkbaar en ging ze op kamers wonen in Enschede. De opleiding leek voor haar gemaakt. Met haar passie en nieuwsgierigheid voor textiel kon ze haar hart ophalen.

De toelichting van de jury bij de voordracht voor de De Maere prijs was:

“ Barbara laat door middel van haar studieresultaten zien dat ze in aanmerking komt voor de prijs. Ze is Cum Laude afgestudeerd en dat is al een prestatie op zich. Bovendien, en dat is niet onbelangrijk, heeft ze tal van extra activiteiten gedaan naast haar studie o.a. het Saxion Honours programma, studiereis naar Marokko, Student ambassadeur, waardoor ze bijzonder actief is geweest om zichzelf te ontwikkelen.
Bijzonder lovenswaardig is ook het voornemen om, naast het beginnen met een baan, deel te nemen aan een sociaal ontwikkelingsprogramma Huruma Meva in Kenia. Ze laat hiermee zien dat haar interesse verder gaat dan alleen het zakelijke en dat vinden we ongelooflijk belangrijk en willen we graag stimuleren “.

Iets terug doen voor een ander…

Ze heeft altijd het gevoel gehad om iets terug te willen doen voor een ander. Daarom is ze na haar afstuderen gaan werken bij ETP als Junior Project Manager om geld te sparen voor haar reis van drie maanden naar Kenia. Daar heeft ze geholpen bij een project om vrouwen uit de sloppenwijken te helpen met het starten van een tassenbedrijfje en te ondersteunen bij andere projecten. Het was een mooie, maar confronterende ervaring, alleen als vrouw in een volledig andere cultuur. Het heeft haar horizon enorm verbreed en ook snel zelfstandiger gemaakt. Ze heeft gedaan waar haar hart ligt en dat is mensen helpen in combinatie met haar textiel passie.

Het bedrag behorend bij de De Maere prijs heeft ze ook ten goede laten komen aan het project in Kenia. Ze is bekend gemaakt met het project in Kenia door haar studiebegeleider bij Saxion, Anneke Lubbers. Momenteel heeft ze helemaal haar draai gevonden bij ETP aangezien het bedrijf openstaat voor innovatieve en duurzame projecten, waar ze zelf invulling aan kan geven. Hun visie is dan ook om koploper te worden in circulaire bedrijfskleding, wat weer mooi aansluit bij haar eigen normen en waarden. Met haar heeft Textiel Technology, evenals de jeugd, de toekomst.

Stichting De Maere is trots op deze meest recente prijswinnaar en op het bedrijf ETP met de doelstellingen op het gebied van duurzaamheid, circulariteit en maatschappelijk ondernemen.

Jurrie Barkel, Marie Anne Roozen en Anneke Lubbers , die tijdens Thinking Textiles op 1 december 2023 de prijs in ontvangst neemt voor Barbara, die op dat moment in Kenia was.